Saturday, 8 October 2016

Be Different

Text : Zalina Zulkapli
Foto : Zalina


Be Different Hari ni 1st time berkenalan Dato Seri Mahadi Bz  yang menjadi jutawan di usia 22 tahun . Program jelalah usahawan ni saya main terjah jer, tak register pun sbb lambat dapat tahu. Ruginya tak dapat bawa team hadir sama. 

Sekali bila balik rumah saya recall semula sbb program ni lebih kurang dengan Omar stirling yang pernah saya hadiri 5 tahun dulu. Fikir punya fikir rupanya Saya juga pernah berguru dengan DS Mahadi pada tahun 2011, t,api masa tu beliau belum ada gelaran Dato lagi . Masa tu pun dah terasa aura anak muda yg hebat ini . Beliau ada dalam team Omar stirling anak didikan Dato Dr LAwrence Walter Ng. 
Setelah 5 tahun berlalu berpeluang lagi sekali mengikuti program anjuran beliau , kali ni bersama sifunya Dato Dr Lawrence Walter Ng . Wah rasa bertuahnya , walaupun dapat joint sekejap .Ternyata beliau tetap hebat sama ketika 5 tahun dulu. Cuma kini penampilannya sudah berubah! Hampir tak kenal masa mula2 lihat. 

Berikut antara perkongisan beliau. 1)The Right mind Set
Kita mesti jelas dengan apa yang kita mahu, apa yang kita ingin capai, berapa income yang kita sasarkan, mesti ada figure.

2)Passion - kita biasa dengar kan? 
Iaitu keinginan yang bersungguh- sungguh dalam apa yg kita sasarkan tadi. Tapi kenapa kita tak capai & kenapa beliau & orang lain berjaya? Selepas membaca article ini apa yg kita perlu buat adalah berubah. Tindakan kena lebih aggresive! fokus kepada matlamat. Kita pasti berjaya. 

3)Impian . Biar kita digelakkan kerana impian kita , dari kita kosong tanpa impian & harapan. Sebab tu lah hidup kita ni biasa2 jer! Kita yg tiada cita-cita ingin berjaya. Mudah selsa dengan apa yang ada. kemudian mulalah mengeluh. Takkan tak nak capai financial freedom ? kan seronok dapat beli apa yg kita mahu tanpa banyak halangan. ni nka minum cendol kat restaurant kegemaran pun kena fikir berkali2 takut out of bajet . 
TAk apa lah kalau tak ada kereta impian, tetapi takkan tak teringin nak duduk rumah yg selesa kan? DIsinilah pentingnya peranan impian. Kena usaha untuk realisasikan. 

4)Komited - Ya! ini sangat membantu dalam mengubah kehidupan & dalam mencapai apa yg telah kita sasarkan serta menjadikan impian jadi kenyataan. Kenalah komited ! Semua ini adalah suatu process. Abaikan kata-kata negetive , biar orang nak cakap atau tertawakan usaha kita, tunjukkan hasilnya! 

5)Putus Asa - Jika kita putus asa atau berusaha separuh jalan tak mungkin kita akan memberi manfaat kepada yg lain. 

Ubah 
Dengan siapa anda berkawan memainkan peranan yang penting dalam mempengaruhi kehidupan anda. 
Ubahlah kawan jika perlu , bersahabat dengan rakan yang membantu anda berubah kearah lebih baik.
Jalinkan ukhwah, kebetulan pula jumpa sahabat pn Fasaliza  


ubahlah buku atau bahan bacaan , apa buku yang anda baca juga mempengaruhi pemikiran anda. 

Seminar atau program yang anda hadiri juga membantu perjalanan perniagaan anda. 

Ubah atau pilihlah bidang yang betul-betul sesuai dengan jiwa , kemahiran & kepakaran anda. 

Akhir sekali keyakinan Sangat penting dalam lonjakan paradigma kehidupan anda. 

Saya nasihatkan rakan-rakan, di luar tu rajin2lah ikut program keusahawanan, ada kala kita rasa tepu, mmg kekadang tips yg diberi dah biasa dengar tetapi kita perlu energy! yes! banyak aura positive yang kita dapat tau! keluarlah 

USahawan perlu kreative & sentiasa berfikir . 

No comments:

Post a Comment